Училищна Телерик Академия открива в Монтана две школи за програмиране

Телерик открива в Монтана две школи за програмиране

Училищна Телерик Академия – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес, че стартира за първи път 2 школи по програмиране и дигитални науки за ученици в 4-12 клас в Монтана.

Обученията са безплатни за децата, а кандидатстването за тях е отворено до 29 септември през сайта на Училищна Телерик Академия.

Програмите в Монтана се реализират в сътрудничество с Областна администрация Монтана, ПМГ „Св. Климент Охридски”, Регионалната библиотека и подкрепата на „Нет-Сърф.Нет”, „Soft2Run”, „Монбат”, „БКК 95” и „ВиК Строй”. „Щастливи сме, че интересът към програмите ни расте с всяка изминала година, което е показател за успеха им. В отговор на търсенето почти ще удвоим градовете, в които имаме присъствие, и увеличаваме броя на школите си с над 40% спрямо 2018 г. За да продължаваме да подготвяме все повече деца за професиите на бъдещето, разчитаме на подкрепата на общини, фондации, бизнеси, училища и индивидуални дарители“, коментира Петър Шарков, ръководител на Училищна Телерик Академия.

От желаещите не се изискват предварителни познания по програмиране. Необходимо е да кандидатстват онлайн и да се явят на входен тест. Интерактивните обучения развиват логическото мислене и креативността на учениците, техните умения за решаване на проблеми и дигитални компетенции. Те се водят от опитни преподаватели и специалисти по утвърдена методология и формат, съобразени с възрастта на участниците.

След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в повисоко ниво или друга програма.

Обучения за 4-7 клас

В програмата „Дигитални науки“ учениците разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват. Разбират дали програмирането е за тях и научават как безопасно и отговорно да използват интернет.

Обучения за 8-12 клас

Обученията са с практическа насоченост и подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. В програмата „Разработка на игри“ участниците се запознават с едни от най-използваните технологии в света: HTML, CSS и JavaScript. Научават как сами да създават интерактивни компютърни игри и решават технологични проблеми.

През учебната 2019-2020 г. тя ще организира безплатни програми в над 90 школи в 25 града в страната, сред които София, Варна, Пловдив, Плевен, Враца, Разград и Габрово, както Съобщение за медиите Училищна Телерик Академия (1-12 клас) на Фондация „Телерик Академия“ се организира в партньорство с: и за първи път в: Абланица, Бургас, Доспат, Златоград, Рудозем, Монтана, Панагюрище, Първомай, Силистра, Смолян и Харманли.

Повече информация за програмите може да бъде намерена на сайта на Училищна Телерик Академия.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.