Монтанската болница ще финансира безплатно изследване за туберкулоза

МБАЛ–Монтана вече финансира изцяло превенцията на туберкулозата, продължава провеждането на „Седмица на отворени врати“

Монтанската болница ще финансира безплатно изследване за туберкулоза

Първата кампания „Седмица на отворените врати“ за превенция на туберкулозата след изтеглянето на Глобалния фонд за лечение на туберкулозата поради приключването на 10-годишната програма за България, ще се проведе от 16 до 20 септември в МБАЛ-Монтана.

Кампанията ще бъде финансирана изцяло вече от бюджета на областната болница. В изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на опасното инфекциозно заболяване МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ ще покрива разходите за труд и консумативи – анкети, физикален преглед, манту и рентгенография на преминалите през кабинета, както и последващото лечение на болните.

„Фондът си отиде, но заболяването не си е отишло. През последните две седмици сме приели 5 нови пациенти, 4-ма от които в тежка форма с директно бацилоотделяне“, съобщи завеждащият тубдиспансера д-р Цветан Петров.

Районната здравна инспекция /РЗИ/  е осигурила от Министерството на здравеопазването мобилен флурограф, с който ще бъдат извършени по график профилактични прегледи в населените места с най-много заболели в областта – Монтана, Медковец, Долни Цибър, Владимирово.

МЗ отчита като много ефективни кампаниите „Седмица на отворените врати“ за туберкулозата. От началото на тази година при двете кампании през март и юни са били анкетирани над 5000 души, от които на 3300 са извършени допълнителни прегледи и изследвания, като резултатът е открити нови 53 случая на заболяването.

За още новини, снимки и видео посетете за нашата facebook страница.