Осъдиха 59 годишна жена дала подкуп на полицай

Шест месеца „Пробация“ за шофьор подкупил полицаи с 10 лева

Окръжният съд в Монтана осъди на една година лишаване от свобода условно  подсъдимата  Е. К.,  дала  подкуп на  полицай, за да върне  иззет лек автомобил на нейн роднина.

Окръжният съд призна подсъдимата Е. К. – 59 годишна от Видин, за виновна в това, че на 30 януари 2019 г. в сградата на Районното управление на МВР- Лом дала банкнота от 50 евро на старши разследващ полицай, който работел по досъдебно производство за иззет лек автомобил БМВ, модел 316, ползван и управляван от внука й И. О.

В края на 2018 г. служители на МВР задържали колата на бензиностанция в Лом след като установили, че  липсват документи за преминат технически преглед. Ползвателят на автомобила на няколко пъти искал от служителите на МВР да върнат колата, която била иззета като веществено доказателство по образуваното досъдебно производство.  

На 30 януари т. г. И. О. пристигнал в Районното управление на МВР – Лом с реалния собственик на колата и баба си – Е. К., която в кабинета на разследващия полицай оставила на бюрото 50 евро с искане да върне колата на внука й.  

Когато в кабинета влезли двама служители на Икономическа полиция, подсъдимата се опитала да скрие банкнотата с папки от бюрото. Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимата призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, и се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. 

За даден подкуп на длъжностно лице – полицейски орган, Е. К. бе осъдена на една година и шест месеца лишаване от свобода. По реда на съкратеното съдебно следствие съдът намали наказанието с една трета като определи „една година лишаване от свобода“.

Заради чистото съдебно минало на подсъдимата наказанието бе отложено за изпитателен срок от три години.

Банкнотата от 50 евро се отнема в полза на държавата, а Е. К. бе осъдена да заплати по сметка на ВСС – София 204 лева разноски по делото. Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – София в 15 дневен срок.

За още новини, снимки и видео посетете за нашата facebook страница.