Безплатни изследвания за хепатит В и С в Монтана

6 положителни случая на Хепатит В и С само за ден в Монтана

На 24 септември 2019 г. (вторник) в град Монтана – на площад Жеравица, в интервала от 09,00 до 15,00 ч. ще се извършват безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C. 

Инициативата се организира от Сдружение „ХепАктив“ и CheckPoint София, под патронажа на Министерство на здравеопазването и със съдействието на Община Монтана и Регионална Здравна Инспекция-Монтана.

Акцията е част от кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!“, която се провежда в шест български града през юли и септември и дава възможност на гражданите да узнаят бързо, безплатно и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да повишат своята информираност относно двете инфекции. При проведените три акции през м. юли в Разград, Търговище и Варна бяха изследвани 995 човека с констатирани 21 положителни проби за хепатит В и 6 положителни проби за антитела към хепатит С.

Събитието има за цел и да напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване. В България се предполага, че приблизително 210 хиляди души са инфектирани с хепатит В, а около 77 000 хиляди с хепатит С, но от тях едва един от всеки десети е наясно със своята диагноза.

Безплатните изследвания ще се извършват от квалифицирани лаборанти от РЗИ-Монтана чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им и назначаване на лечение при необходимост. За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.  

Основната рискова група са хората над 40-годишна възраст поради факта, че в миналото кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вирусите на хепатит В и С, а ваксината за хепатит В започва да се прилага на новородените след 1992 г.

Обща информация за хепатит В и хепатит С:

  • Най-често симптоми липсват или са неопределени до момента, в който не се развие животозастрашаващо заболяване като чернодробна цироза или карцином (при около 20% от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит).
  • При инфектиране с хепатит В около 90% от хората го изчистват спонтанно до 6 месеца след това, останалите 10% развиват хронична инфекция. При хепатит С едва 10% се излекуват спонтанно, останалите 90% имат нужда от лечение.
  • Терапиите за лечение на хепатит В и хепатит С в България са безплатни за всички здравноосигурени пациенти. При хепатит В много рядко може да настъпи излекуване на хроничната форма, но поддържащото лечение е от изключително значение за спиране увреждането на черния дроб, както и за ограничаване разпространението на инфекцията. Хепатит С се лекува изключително успешно в рамките на 8-16 седмици.
  • За хепатит В съществува ваксина, като тя се прилага рутинно на всички новородени след 1992 г. Тя не създава доживотен имунитет, затова може да се наложи реваксинация. За хепатит С не съществува ваксина, не се изгражда имунитет след успешно преболедуване/излекуване и е възможно повторно инфектиране.

За още новини, снимки и видео посетете за нашата facebook страница.