111 години от обявяването на Независимостта! Честит празник!

112 години независима България!

Честваме 111 години от обявяването Независимостта на България. На тази дата през 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново се обявява Независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор (1878 г.).

Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов.

Според договора териториите на Северна България са включени в т.нар. Княжество България – автономно (самостоятелно) трибутарно (плащащо данък) княжество, което остава под върховната власт на султана. Южна България, под името Източа Румелия, получава административна автономия, но участва под политическата и военната власт на султана. Княжеството трябва да участва в изплащането на държавните дългове на Турция (за него е в сила режимът на капитулациите, наложен на Османската империя от Великите сили).

Компанията на Източните железници запазва своите права на територията на Княжеството. Въпреки че васалната зависимост е по-скоро формална, тя затруднява установяването на равноправни икономически и политически отношения между България и останалите държави.

На 22 септември 1908 г. с акта на провъзгласяването независимостта на България княз Фердинант I приема титлата цар. Тъй като клаузите на Берлинския договор 1878 г. са нарушени, възниква остра Балканска криза. Повечето от Великите сили отказват да признаят независимостта на България, влошават се и българо-турските отношения.

Турция настоява България да ѝ изпрати 125 млн. франка обезщетение, за да се признае българската независимост. С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски протокол (1909). Българо-турско протокол (1909) и Руско-български протокол (19091). Според тях Русия опрощава на Турция военните ѝ задължения, останали още от войната от 1877-1878 г., срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България.

111 години след обявяването независимостта в страната се реализират редица инициативи. Кулминацията на честванията по традиция ще се състои във Велико Търново.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.