Огромна киста на 15-годишно момиче извадиха лекари от Монтана (СНИМКИ)

В Монтанската болница спасиха родилка, изпаднала в клинична смърт


40 сантиметрова киста извади екип от лекари в отделението по Акушерство и гинекология на монтанската болница. 15-годишното момиче от белоградчишкото село Рабиша е прието в монтанската болница със затруднено дишане, силни болки и корем, голям, колкото осем месечна бременност.

„Много гадна болка ето тук в корема и като се смея и чак съм плакала от болка.“, разказа момичето.

Огромна киста на 15-годишно момиче извадиха лекари от Монтана

Майка й не подозирала за сериозния проблем. Виждала, че коремът на дъщеря й расте, но я завела на лекар след като започнали силните болки.

„Тя казваше – мамо, започвам да пазя диета. Надебеляла съм и не мога да се понасям.“, каза майката Марияна Стефанова


Туморът бил голям над 40 сантиметра, достигащ до черния дроб.

Огромна киста на 15-годишно момиче извадиха лекари от Монтана


„Наложи се една тежка оперативна интервенция за премахване на яйчников тумор – двустранен тератом, с големи размери, запуснат случай…тумора беше унищожил десния яйчник. Моя апел е майките да си водят момичетата и в училищна възраст редовно на прегледи, за да могат да се откриват навреме нещата и да се излекуват в сравнително ранен период и да няма последствия.“, каза д-р Захари Николов – акушер -гинеколог в монтанската областна болница МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“.

Лекарят е успял да спаси другият яйчник. Той е бил с туморно образование, което също е отстранено. Запазени са детеродните функции на момичето.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.