Читалището в Спанчевци се включи в инициативата „Живи човешки съкровища“

Читалището в Спанчевци се включи в инициативата

Групата за народни песни „Китка“ и групата за народни хора Здравец“ при НЧ „Просвета1935“ село Спанчевци започнаха успешно участието си в пътуващия фестивал в Румъния, с. Пленица.

Фестивалът е част от проекта „Живи човешки съкровища“, който има за цел да проучи и съхрани фолклора в трансграничния регион на база критериите на системата „Живи човешки същества“ на ЮНЕСКО, както и да се развие туристическият потенциал.

Една от основните дейности от реализацията на проекта е организиране и провеждане на 3 пътуващи фестивала за песни, танци и кулинария, по един в област Монтана, Видин и Долж. Във всеки фестивал ще участват 150 изпълнители от областите Монтана, Видин и Долж.

В продължение на няколко дни, в по пет населени места от всяка целева област, изпълнителите ще представят на местните жители, гости и туристи автентични и интересни песни, танци и ястия.

Дейността на читалищата в община Вършец се подкрепя постоянно от местната управа с убеждението, че това е път да се оживят селата.

Спанчевци го доказа преди дни, когато 26 състава за обработен и изворен фолклор се включиха в четвъртото издание на фестивала „Спанчевци пее“, организиран от читалище „Просвета 1935“, кметството на селото и Община Вършец.

За още новини, снимки и видео посетете за нашата facebook страница.