Лекар от Монтана спасява живот на пациент, запушвайки артерия, която „храни“ тумор

Младият кардиолог извършва емболизация на тумора, процедурата се оказва шанс за живот за 64-годишен мъж

Лекар от Монтана спасява живот на пациент, запушвайки артерия, която „храни“ тумор

Мъж на 64-годишна възраст е диагностициран с тумор на десния бъбрек и влиза за операция и отстраняване на бъбрека. По време на интервенцията, лекарите в София разбират, че ракът е напреднал и е обхванал околните тъкани, което не позволява на хирурзите да премахнат бъбрека. Пациентът е насочен от уролог към 33-годишния инвазивен кардиолог д-р Любомир Досев от МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ в Монтана за иновативна процедура, която се оказва и неговия шанс за живот – емболизация на тумора – запушване на артериите, които „хранят“ огромния тумор.

Д-р Досев извършва инвазивната процедура за по-малко от 20 минути, като влиза през артерията на китката на 64-годишния мъж и поставя катетър, през който провежда емболизацията – вкарва микрочастици, които запушват артерията, за да не достига кръв, с която да се „храни“ злокачественото образувание.  Операцията преминава успешно и без усложнения, като пациентът е изписан на втория ден от интервенцията. По думите на инвазивния кардиолог, конкретната процедура е възможна и при не толкова напреднали стадии на рак, като колкото по-рано се проведе последващото лечение, толкова по-добри са шансовете за успех.

„Емболизацията е ефективен неоперативен метод, но също носи своите рискове  –  може да се развитие алергична реакция към използваните медикаменти, при въвеждането на катетъра може да се нарани кръвоносния съд или да проникне инфекция, ако процедурата не се извърши правилно, има опасност емболизиращ (запушващ) агент да се вкара в друг съд и да лиши здрава тъкан от кръвоснабдяване. Затова е изключително важно да се извършва от подготвен екип, който разполага с качествено оборудване, медикаменти и консумативи.“, коментира д-р Любомир Досев.

За д-р Любомир Досев

Д-р Любомир Досев е роден в Плевен през 1985 г. Завършва медицина в МУ София. Упражнявал е  интервенционална кардиология  в УМБАЛ „Александровска“, „Националната кардиологична болница“ и „Аджибадем Сити Клиник“ в София. Има редица участия и презентации в международни медицински конгреси, като част от тях са: EuroPCR 2015/2016/2017 г. в Париж; TCT 2017 г. Conference в Денвър, САЩ; ESC Congress 2017 г. в Барселона; C3: Advanced Endovascular and Coronary Intervention Global Summit  2017 г. Орландо, САЩ; 28th Great Wall International Congress of Cardiology 2017 г. Пекин, Китай.

От април 2018 г. до днешна дата е инвазивен кардиолог в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана.

За МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана:

Лекар от Монтана спасява живот на пациент, запушвайки артерия, която „храни“ тумор
МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ – Монтана

Многопрофилната болница е разположена на 5 000 кв.м. площ, разполага с 5 високотехнологични отделения, разпределени в стационарен и консултативно – диагностичен блок, база от 147 легла и 248 души висококвалифициран персонал. Изключително комуникативната локация, инвестициите в съвременна апаратура и екип на световно ниво, правят МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана най-модерната високотехнологична болница в Северозападна България. Лечебното заведение разполага с единственото отделение по „Кардиология“ с III-то ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Кардиология” и ангиографска зала, което е предпоставка пациенти от цялата област, със спешни кардиологични състояния, да получат качествено и навременно лечение. МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ разполага с модерно и високотехнологично оборудване, което гарантира високо качество на предлаганите медицински услуги. Болницата е единствената в цяла България и Югоизточна Европа, която разполага с EchoLaser. Специалистите на МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана са и първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.