Съдът отхвърли иск на „Кауфланд“ в Монтана за обезщетение от бивша служителка за липсата на 483 326 лева

Съдът отхвърли иск на Кауфланд в Монтана за обезщетение от бивша служителка за липсата на 483 326 лева 000 лева от

Окръжен съд – Монтана отхвърли иск на  „Кауфланд България“ ЕООД енд Ко срещу бившата служителка на филиала на фирмата в Монтана М. Р. Ц.  за заплащане на  частично обезщетение от 50 000 лева за допусната липса на 483 326,44 лева от касата на дружеството.

На 10 май  2018 г. сутринта 39 годишната М. Р. Ц., която заемала длъжността „обслужващ магазин/ служител филиал“,  предала на мъж, представил се за охранител от  инкасиращата фирма, седмичния оборот на магазина в Монтана в размер на 483 326, 44 лева.  По-късно било установено, че лицето, получило сумата, не е  служител на инкасиращата фирма.

Според иска на „Кауфланд България“  М. Р. Ц. е била материално-отговорно лице, обучено да борави с парични средства, но не е изискала разписка от представилия се за охранител, с което е нарушила правилата за предаване на касовата наличност и носи пълна имуществена отговорност за изчезването на седмичния оборот.

Пред съда бившата вече служителка на дружеството заяви, че не е виновна за липсата на сумата, а това е станало в резултат на престъпление, извършено от друго лице, за което е образувано и досъдебно производство.

След като се запозна и анализира доказателствата по делото и обсъди доводите на страните съдът отхвърли иска на „Кауфланд България“ като неоснователен.

Според магистратите  М. Р. Ц. е била материално отговорно лице, имала е достъп до главната каса на магазина и на 10 май е трябвало до предаде на служител на инкасиращата фирма седмичния оборот, но освен нея до касата са имали достъп още четирима служители на фирмата.

По делото не е представен протокол, че на 10 май М. Р. Ц. е приела сумата от 483 326, 44 лева, поради което и не може да носи отговорност за липсата им. Освен това, според съда, документ от Районното управление на МВР в Монтана за образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за отнемането с измама на седмичния оборот на „Кауфланд“, показва, че липсата на парите в касата  се дължи на престъпление и това изключва вина на материално отговорното лице.  

Затова Окръжният съд отхвърли иска на „Кауфланд България“ срещу М. Р. Ц.  за заплащане на обезщетение от 50 000 лева при размер на твърдяната вреда от 483 326,44 лева.  

Съдът осъди „Кауфланд България“ да плати на М. Р. Ц. разноски по делото в размер на 1500 лева.

Решението може да се обжалва пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

За още новини, снимки и видео ни последвайте на нашата facebook страница.