420 служители на МВР ще осигуряват сигурността по време изборите

420 служители на МВР ще осигуряват сигурността по време изборите

На 26 и 27 октомври 420 служители от структурните звена на ОДМВР Монтана, РДПБЗН Монтана, ЗЖУ Монтана, ГД „Гранична полиция“ и базата на ГДНП в Берковица са ангажирани със сигурността на местата за гласуване, както и с други дейности за обезпечаване на реда и сигурността при провеждането на изборите.

Външната охрана на местата за гласуване и изборните книжа ще бъде поета от служителите на МВР, след запечатването на изборните секции, от 18:00 часа на 26.10.2019 г. и ще продължи до приключване на гласуването в изборния ден на 27.10.2019 г., след това е създадена организация за обезпечаване на съответните СИК до предаване на протоколите в общинските избирателни комисии, а впоследствие и до ЦИК.

В изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Не се допуска внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.

По решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост.

Органите на реда ще съблюдават и за стриктното спазване на изборното законодателство, за гарантиране на сигурността и опазване на обществения ред в населените места, за осъществяване на контрол и охрана, за осигуряване на безопасността на движението, на пожарната безопасност и защитата на населението и други дейности.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.