Православната църква отбелязва Димитровден

Според народния календар денят бележи началото на зимата

Димитровден е!

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитрий Мироточиви и Преподобна Димитра Доростолска.

Според народния календар Димитровден бележи началото на зимата. Поверие гласи, че в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг.

„Много е показателен животът на Св. Димитрий, затова пожелавам на всички, които обичат този празник, да се вдъхновяват от подвига му и неговия дом, да бъдем честити с нашата вяра, която пазим и обичаме, и ще се стараем да умножаваме с добри дела. Много вярност и преданост към Бога и светата му църква. Честит празник“, каза Патриарх Неофит по време на Архиерейската служба, оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

В старопланинските райони стопаните следят за първия гост, който прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че следващата година ще е здрава и плодородна. Пълнолуние ли е в нощта срещу Димитровден, ще се роят пчелите и кошерите ще бъдат пълни с мед.

Вярва се, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил – покровителят на отвъдния свят. 

На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци.

На Димитровден празнуват Димитър, Димитрина, Димо, Дима, Митко. Екипът на Montana24.net желае на всички именици здраве, късмет и любов!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.