И Монтана чества 90-годишнината на Галилей Симеонов

И Монтана чества 90-годишнината на Галилей Симеонов

Изложба, посветена на 90-годишнината на Галилей Симеонов, бе открита в Художествена галерия „Кирил Петров” – Монтана. Залата за временни експозиции побра само една четвърт от съхраняваните във фонда произведения на професора, който е сред живите класици на българската графика. Колекцията е представителна за творчеството му.

Тематични доминанти в него са портрети на възрожденци и ярки личности, бита на българското село, паметни за Северозапада събития като Чипровското и Септемврийското въстание. Това е обичайно за графичното изкуство през 20 век, когато  социалната и политическа тематика са водещи.

Интерпретацията на Галилей Симеонов обаче е оригинална с ракурса към темите и фокуса върху човешката болка, породена от превратностите на историческата съдба. Подходът му надраства рамките на господстващия художествен метод и на идеологическата парадигма на времето.

Възхитително е майсторството на проф. Симеонов в използването на различни графични техники – литография, суха игла, офорт, гравюра на дърво, въглен, както и смесена техника. Форматът на графиките му е необичайно голям. Именно тази мащабност на произведенията е неговата запазена марка. Това открои при представянето на изложбата и изкуствоведът д-р Любомир Мечков – главен уредник на галерията в Монтана.

Макар че най-плодотворните години от творческия път на Галилей Симеонов са изпълнени със съдържание в столицата, той си е рожба на българския Северозапад и по произход, и по дух. Затова разкрива с изкуството си неговата история и същност, както гениалния наш земляк и негов приятел Йордан Радичков.

Мъдрецът от Калиманица бе споменат в речта на професора, произнесена под погледа на баща му и на Левски, пред чиито портрети се състоя откриването на изложбата. Словото на Галилей бе изпъстрено с уникални метафори и мъдри послания.

Мисълта му, както винаги, лъкатушеше от тема на тема. Не пропусна да спомене учителя си от Художествената академия проф. Илия Бешков. Намекна за болката и страданието в живота си. Не премълча разочарованието си от днешния хаотичен и агресивен свят. Но не пролича носталгия по „сигурния и осигуряващ живот преди”. Беше откровен, че чувства негативите на времето „като кукурузено зърно в опинката”. Макар да му липсват значими идеи и източници на вдъхновение в съвременната действителност, Галилей Симеонов не спира да рисува. Извън официалните речи сподели, че в момента работи над портрет на Грета Гарбо.

Изложбата в ХГ „Кирил Петров”, открита в навечерието на  Деня на народните будители, е втората юбилейна изложба на проф. Галилей Симеонов. Първата се състоя през юни и събра художествения елит на столицата в галерия „Академия”. Присъствието на близо 100 негови колеги, ученици и ценители в галерията на Националната художествена академия е убедително доказателство за оценката на таланта му на художник и на приноса му като преподавател, създал огромен човешки капитал. Подготвя се и трета изложба, посветена на достолепната годишнина на проф. Галилей Симеонов. Неин домакин ще бъде галерия „Поломие” в Лом, каза художникът.

Затова и инж. Иво Иванов, който поздрави Галилей Симеонов от името на местната власт, беше категоричен: „Легендата продължава!”. Той припомни, че професорът е удостоен с най-високото отличие – Почетния знак на Община Монтана, както и факта, че кметът Златко Живков е оказал сериозната финансова подкрепа за паспартирането и рамкирането на творбите му, които се съхраняват в ХГ „Кирил Петров”.

Поздравителен адрес към художника, нарисувал едни от най-сполучливите портрети на Апостола, бе поднесен от Траяна Ценова – председател на Общински комитет „Васил Левски”. Голям скицник и моливи подари на художника от името на Регионален исторически музей – Монтана, директорът д-р Ваня Иванова.

За възпитаниците на Петър Григоров от Обединена школа по изкуството „Добри Христов” и на Димитър Гоцак от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов“ бе безценна възможността да общуват с професора и неговото изкуство, както и да увековечат в снимки срещата си.

С трогателна среща на поколенията завърши откриването, но изложбата ще остане в галерията на ул. „Цар Борис III 19”до 30 ноември. 

Нели Василева

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.