Интензивни валежи през последните 10 дни на ноември в региона

Интензивни валежи през последните 10 дни на ноември в региона

До 5 литра на квадратен метър са падналите валежи в област Монтана в неделната вечер. Единствено в региона не е валяло във Вършец, съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО- Монтана.

„Очаква се да се изпълни нормата за валежи през ноември. Това ще се случва през втората половина на месеца, като по- интензивно ще е през последните 10 дни. Тогава се очакват валежи от 40 до 60 литра на кв.м. в равнинните части и около 80 литра на кв.м. за планинските части на региона. Характерното за тези валежи е, че те не са равномерно разпределени, а се случват концентрирано в определени дни, т.е. за няколко дни от месеца се изпълнява месечната норма“, добави Леночка Ангелова.

Малко над 5 литра са отчетени за Долно Церовене и Монтана. Приблизително толкава са валежите в Чипровци. Около 2 литра на квадрат са отчетени в Говежда, Берковица, Лехчево, Замфирово, Бъзовец и Вълчедръм. По прогноза в края на седмицата и началото на следващата се очаква отново да вали.

Последните по-значителни валежи от дъжд в региона са били в края на септември между 1 и 2 литра на квадрат за равнинната част и до 12 литра за планинската, посочи Леночка Ангелова.

За още новини, снимки и видео ни последвайте на нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКБНР Видин