Осъдиха директор на училище в Бойчиновци за подбудителство в лъжесвидетелстване

Осъдиха директор на училище в Бойчиновци за подбудителство в лъжесвидетелстване

Районен съд – Монтана осъди на една година „Лишаване от свобода“ условно подсъдимия за подбудителство в лъжесвидетелство Г. Ц. Н.

Съдът призна  62 годишния  Г. Ц. Н. – директор на училище в Бойчиновци, за виновен в това, че на неустановена дата преди 23 март 2017г. в град Бойчиновци подбудил  В. Д. И.  като свидетел  по Частно наказателно дело №428/2017 г.  по описа на Районен съд – Монтана.

Устно да потвърди пред I-ви наказателен състав неистините, че е разговарял с фирми от Враца да извърши ремонт на покрива на училище в Бойчиновци, че е разговарял с фирма, на която бил подизпълнител, но не си спомнял името на фирмата; че разговарял с Т., който бил управител на фирмата от Враца; че подписал договор за подизпълнител в училището в присъствието на директора Г. Н. Д. и други лица; че във град Враца му платил Т., който му дал лично пари в бял плик; че не помни дали директорът Г. Ц. Н. му е плащал; пари вземал от касиерката на училището; по принцип пари за ремонта взимал от Т.; ремонта извършил като подизпълнител на фирмата на Т.

За лъжесвидетелстването си под влиянието на Г. Ц. Н.  В. Д. И. сам признал и сключил на 2 февруари 2018 г. споразумение с Районна прокуратура – Монтана за наказание 3 месеца „Лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок, което е потвърдено от Районен съд – Монтана.

За подбудителството на В. Д. И.  да лъжесвидетелства пред съда РС- Монтана  осъди Г. Ц. Н.  на една година „Лишаване от свобода“,  отложено за срок от три години, считано от влизане в законна сила на присъдата.

Присъдата на РС може да се обжалва или протестира пред Окръжен съд -Монтана в 15 дневен срок.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.