Първан Първанов отпразнува два юбилея на сцена (СНИМКИ)

Първан Първанов отпразнува два юбилея на сцена

С грандиозен спектакъл хореографът Първан Първанов отпразнува 70-годишнината си и 45 години творческа дейност. Залата на Драматичния театър в Монтана се оказа тясна да побере многобройните почитатели на тацовото изкуство, колеги, приятели и гости на юбиляря от близо и далеч.

Личният му и творчески празник бе отбелязан с тържествен концерт на формацията, която той с талант и енергия превърна в институция. По време на празничното събитие бе припомнена накратко историята на Ансамбъл „Пъстрина“ и творческия път на г-н Първанов. Сцената бе разтърсена от танцови композиции от Северна България и Шоплука. Те бяха изпълнени от Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина“, Детски танцов ансамбъл „Пъстрина“ и бивши възпитаници на хореографа. Публиката аплодира композициите „Пролетно веселие“, „Добруджанско настроение“, „Танци от Видинско“, „Танци от Варненско“ и кръшните „Еленино“ и „Ръченица“. Талантите впечатлиха с танцовите спектакли „Глупаци“ и „Килийно училище“ – в който техният ръководител взе участие в ролята на даскала.

По повод личния му и творчески юбилей Първан Първанов бе удостоен със Златна лира от Съюза на музикалните и танцови дейци. Тя му бе връчена от доц. Георги Хинов. Изтъкнатият хореограф поздрави г-н Първанов за усиления труд през годините, пожела здраве и творчески просперитет.

От името на Съюза на народните читалища той получи златен медал и диплом. Връчи му ги Бойка Серафимова – член на Управителния съвет на организацията и бивш секретар на НЧ „Разум 1883“. Концертът бе уважен от Областния управител Росен Белчев, от кмета на Община Монтана Златко Живков, от Председателя на Общински съвет – Монтана, Иво Иванов, както и от хореографи от нашия регион и цяла България. Сред публиката се откроиха авторитетни представители на професионалната общност като академик Иван Тодоров – доайен на българското фолклорно и танцово изкуство, колегата му – Чавдар Чавдаров от Шумен, хореографи от целия Северозапад – от Мездра, Враца, Видин, Лом. Това бе огромно признание за юбиляря и неговия ансамбъл. Уважавани хореографи като Любомир Гуглин и Малин Малионов също бяха съпричастни към радостното събитие, поднасяйки пъстри букети. Училища, детски градини и читалища се включиха с цветя, подаръци и поздравителни адреси.

В танцовия спектакъл, сътворен от три поколения танцьори – възпитаници на хореографа, участие взеха и младите солистки към ФФ „Огоста“ с художествен ръководител Цветан Цветанов. Концертът бе пътешествие не само в пространството, но и в различните етнографски области на България. Откроена бе картината на 45 творчески години, осмислени с любов към танците и упорит труд.

Семейството на хореографа, което бе и сред участниците на сцената, се присъедини също с подаръци и пожелания.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.