И Чипровци се бори за награда в туристическия конкурс

Община Чипровци организира "Детски конкурс за рисунки на открито с мотиви от чипровския килим"
Снимка: Петър Петров

И Чипровци се бори за наградите на Министерството на туризма, съобщи д-р Анита Комитска, директор на историческия музей в града.

Музеят призова жителите на района и посетителите на забележителностите на града да подкрепят с гласуване обектите им.

Кандидатстваме в категорията „Изборът на българина”, допълни д-р Комитска. С нея призоваваме посетителите да разгледат музея, манастира, православната църква от 14-ти век, католическите следи на Чипровци, килимите от всичките периоди на тяхното тъкане. 

9228 души са посетили музея от началото на 2019 година. Само през октомври 1500 деца от детски градини в София са разгледали килимената зала на музея. Те са видели какво е предене, тъкане и са се забавлявали с килимените люлки.

Възрастните туристи проявяват интерес към килимите и католическата история на Чипровци. За първи път в музея могат да се видят църковна утвар и одежди на католиците.

В скоро време те ще могат да разглеждат и параклиса на католическия духовник Петър-Богдан Бакшев, който в момента се изгражда и копие на неговата История на българите, открита неотдавна в италианска библиотека от проф. Лилия Илиева.

Увеличават се и посетителите на манастира край Чипровци, чиято история е над 1000 години.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИККМЕТА.bg