На Въведение Богородично храм „Свети Дух” приютява три събития с деца

На Въведение Богородично храм „Свети Дух” приютява три събития с деца

С похвално песнопение в чест на Света Богородица ще започне концертът на певческа група „Пъстренец Jr.”, посветен на 13-ата годишнина от нейното основаване. Тя ще бъде чествана на 21 ноември от 18:30 ч. в храм „Свети Дух”.

Денят на християнското семейство и младеж е рожден ден на фолклорната формация към Младежкия дом в Монтана. Младите певци го отбелязват ежегодно, но за пръв път в репертоара им се включва черковно-славянско песнопение. „Идеята за  църковната песен „Богородице дево, радвай се” е на отец Евгени – председател на църковното настоятелство на новия храм в нашия град. С радост я приех, защото това е нов акцент в концерта. Нещо повече – общото между фолклора и християнството е огромната им роля за съхраняването на националното ни самосъзнание.” – казва Асен Асенов, ръководител на групата.

Музикалният педагог уточнява, че в концерта ще прозвучат торлашки, шопски и пирински песни. С индивидуални изпълнения ще се представят солистите на групата, които са лауреати на много конкурси. Сезонът започна за камерната формация „Пъстренец Jr.” с втора награда от 16-ото издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”. Макар че отдавна вече не брои отличията на групата, Асен Асенов твърди, че те са над 300 индивидуални и групови призове от престижни конкурси. За него най-голямо удовлетворение носят не толкова наградите, колкото фактът, че децата обикват народната песен, а 11 от тях са продължили образованието си  в музикални гимназии и академии.

На 21 ноември достолепната църква „Свети Дух” ще бъде домакин на още две събития. В 17:00 ч. Въведение Богородично ще отбележи подготвителната група на Детска градина № 9 „Зора”, съобщи директорката Александра Захариева. Подготвените от 5-годишните й възпитаници стихове и песни са посветени на празника и на семейството.

Непосредствено след това – в 18 ч., пред олтара на храма ще застанат второкласници от V СУ „Христо Ботев”. Те са от клуба по интереси, озаглавен „Християнски празници и ценности” с преподавател Татяна Езекиева – филолог и богослов. Нейните усилия в подготовката на художествената програма по повод Въведение на Пресвета Богородица в храма са подкрепени и от класна им Албена Георгиева.

Нели Василева

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.