21 ноември – Международен ден без тютюнопушене

21 ноември – Международен ден без тютюнопушене

Инициативата за отбелязване на Международния ден без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. През 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.

Пушенето и други видове консумация на тютюн убиват над 6 млн. души всяка година, съобщават от Световната здравна организация (СЗО). Така тютюнът става най-голямата предотвратима причина за смърт в световен мащаб. В същото време тенденцията за повишаване на смъртността се очаква да се задържи.
Тютюнопушенето оказва „разрушително“ действие върху всички органи и системи в човешкия организъм и е най-важната причина за редица хронични незаразни заболявания.

  • Тютюнът съдържа наркотика никотин, към него се развива силно пристрастяване. Тютюневият дим съдържа токсични вещества, които могат да причинят сериозни заболявания – ракови заболявания, заболявания на дихателната система, на сърдечносъдовата система, на половата система. Също така влошава паметта, слуха и зрението.
  • Децата, около които се пуши, се разболяват по-често от заболявания на дихателната система.
  • Пушачите проявяват нервност, трудно се концентрират, по-лесно се уморяват при извършване на някаква дейност.
  • Тютюнопушенето уврежда здравето не само на пушачите, но и на тези, които са около тях и са принудени да вдишват тютюневия дим.
  • Животът, който имаме, е най-ценното, с което разполагаме и всякакви експерименти с него (или с живота на околните), са недопустими.
  • В следствие на незагасени цигари, възникват пожари, които завършват в най- лошия случай със смърт.
  • Децата на пушачите е по-вероятно да пропушат. Забраната за пушене на обществени места и в транспорта е полезна за всички, защото предпазва непушачите от вредното въздействие на тютюневия дим, подпомага отказването от този вреден навик.
  • Съществуват много предложения как да се помогне на пушачите да се отърват от зависимостта, има безплатна консултация в 28 кабинета в България, също така и на националната линия за отказ от тютюнопушене – 0700 10 323, чието работно време е от понеделник до петък, от 09:00 до 17:00ч., на цената на един градски разговор.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.