16 месеца затвор условно за шофьор причинил смъртта на майка си при ПТП

Жена се сби с двама полицаи, задържали сина за наркотици
Снимката е илюстративна

Окръжен съд – Монтана  призна  подсъдимия Б. Х. М.  за  виновен за причинено от него пътно-транспортно произшествие, при което е причинил по непредпазливост смърт на възрастна жена  и го осъди на една година и четири месеца  „Лишаване от свобода“  условно.

Произшествието е станало на 2 ноември 2016 г. на път II-81, км 100+400 – пътен възел „Обход Монтана“ при отбивка към Индустриална зона . При управление на лекия си автомобил „Сузуки Лиана“ 61 годишният тогава Б. Х. М.  нарушил правилата за движение по пътищата – не  се движел с такава скорост, че да може да спре и пропусне участниците, които имат предимство, а също така не спазил знак за навлизане в път с предимство , отнел предимството на насрещно движещ се автомобил БМВ вследствие на което двете коли се сблъскали  и причинил по непредпазливост смъртта на 87 годишната Ц. А. С. – негова майка.  

Пред съда подсъдимия се призна за виновен, призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и се съгласи делото да бъде гледано по реда на съкратеното съдебно следствие.   Б. Х. М. получи присъда от  една година и четири месеца лишаване от свобода, като изпълнението на наказанието бе отложено за срок от три години.  

Съдът лиши подсъдимия и от правото да управлява МПС  за срок от една година.  Б. Х. М. бе осъден също да плати  по сметка на ОД на МВР – Монтана 660,59 лева за  направени по досъдебното производство разноски. 

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Софийски апелативен съд в 15 дневен срок.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.