Съдът наказа шофьор с 1000 лева глоба и 10 000 лева обезщетение за блъснато дете

Мъж от Лом насили, преби и острига млада жена

Районен съд – Монтана призна за виновен  жител на Монтана, който нарушил с автомобила си правилата за движение по пътищата, блъснал малолетно лице и му причинил средна телесна повреда и го осъди на 1000 лева глоба и обезщетение от 10 000 лева  за пострадалия.

На 17 януари 2018 г. на бул. „Монтана” в  Монтана А. М. А.  при управление на лек автомобил ,,Фолксваген Голф“ нарушил правилата за движение по пътищата като не е съобразил скоростта на управляваното от него МПС със състоянието на пътя – заснежено платно и на превозното средство – неизправно МПС; със засиления трафик на автомобили и пешеходци в края на работния ден в жилищна зона; както и с ограничена видимост от паркирали от двете страни на пътното платно автомобили и не е направил необходимото да спре автомобила при пресичане на пътното платно от пешеходеца – малолетния П.А.В.  

Водачът по непредпазливост причинил на 10 годишния П. А. В. средна телесна повреда – травма на главата със сътресение на мозъка, водеща до разстройство на здравето, временно опасно за живота на П. А.  – престъпление, за което законът предвижда до три години затвор или пробация. Тъй като престъплението е извършено от А. М. А. по непредпазливост и той не е осъждан за престъпление от общ характер, съдът го освободи от наказателна отговорност и го наказа с  глоба в размер на 1000 лева, която да  заплати в полза на републиканския бюджет и от право да управлява МПС за срок от осем месеца.  

Съдът обяви А. М. А. за невинен по обвинението, че е избягал от местопроизшествието – не е подал сигнал до тел. 112, не е изчакал екип на МВР и не е направил необходимото да установи здравословното състояние на пострадалия и да му окаже помощ.

Подсъдимият бе оправдан и по обвинението, че след произшествието е извършил непристойни действия – държал се агресивно, псувал и обиждал на висок глас малолетния П. А. В. и свидетелка на случая.

А. М. А. бе осъден и да заплати  на А.И.В. – баща и законен представител на малолетния пострадал, 10 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, както  и 1200 лева деловодни разноски и 400 лева по сметка на РС – Монтана – държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

Той трябва да плати  и 718.53  лева – изплатени разноски и възнаграждения на вещи лица по сметка на Окръжна прокуратура – Монтана.  Присъдата може да се обжалва или протестира в 15  дневен срок  пред Окръжен съд – Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.