Пожарникарите със специален призив към гражданите за празниците

Пожарникарите със специален призив към гражданите за празниците

Предстоящите празници Коледа и Нова година, освен с празничното настроение и обилните трапези, се свързват и с използването на открити огнеизточници, които повишават потенциалната опасност за възникване на пожари и други нещастни случаи.

При украсяването на нашите домове, офиси и работни места, често се използват електрически лампички, свещи, бенгалски огън и др. Неправилната им експлоатация, съмнителният произход и оставянето им без наблюдение, могат да предизвикат пожар и да развалят празника ни.

Коледната елха може да потопи цялата стая в пламъци за по-малко от 30 секунди. Естествените коледни елхи са изключително добро гориво, което се възпламенява с почти експлозивен ефект. Нека не забравяме, че едно от най-запалимите вещества, терпентинът, се изработва именно от борова смола. С цел да минимизирате риска, купете свежо дърво с непокътнати игли и го поливайте всеки ден. Вероятността добре поливано дърво да се възпламени е много по-малка. Пазете дървото далеч от източници на топлина, като камина или радиатор. Ако използвате гирлянди от истински клони и друга зеленина, ги дръжте най-малко на три крачки от източниците на топлина. Изкуствените елхи не представляват толкова голяма опасност, но се уверете, че вашето изкуствено дърво е огнеустойчиво, като трябва да се спазват същите правила за украса и разполагане в помещенията.

При използването на пиротехнически средства в празничната нощ и хвърлянето им от терасите, съществува риск за попадане в долните апартаменти или тези на най-близките сгради. Неправилното насочване на сигнални ракети и фойерверки, може да доведе до запалване на нищо неподозиращи съседи. Освен това, не са редки случаите, при които използването на бомбички, пиратки и други подобни, води до нещастни случаи свързани с осакатяване както на възрастни, така и на деца.

Освен опасността от празничните фойерверки, не трябва да забравяме и останалите правила за пожарна безопасност:

– При използването на отоплителните уреди, всяка една неизправност незабавно се отстранява. Оставянето без наблюдение на необезопасени отоплителни уреди, често води до възникване на пожари.

– При приготвянето на храна, трябва да се осъществява непрекъснат контрол на печките и котлоните, а при напускане на кухнята, дори за малко, включените уреди трябва да се изключват.

– Оставянето без контрол на малки деца или възрастни хора сами у дома, може да доведе до трагични последствия.

– Паленето на свещи в православните храмове също крие риск от запалване, особено когато проявяваме небрежност. Трябва да се знае, че остатъците от свещите се изхвърлят в специални негорими съдове.

В тази връзка, от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Монтана, апелираме към гражданите за повишено внимание по време на празниците.

При възникване на пожар, незабавно уведомете на тел. 112 и ако не можете да го изгасите, затворете вратите на горящото помещение и напуснете сградата, като евакуирате всички пребиваващи в нея!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.