Ново дарение за най-малките пациенти на неонатологията в Монтана

Ново дарение за най-малките пациенти на неонатологията в Монтана

В навечерието на светлите Рождественски празници и тази година Националният археологически институт с музей към БАН направи дарение на отделението по неонатология в МБАЛ-Монтана.

В духа на станалата вече дългогодишна традиция археолозите дариха два монитора и един пулсоксиметър за най-малките пациенти на Монтана и Северозападна България.

„Надяваме се, че нашата инициатива допринася за щастието на много семейства и прави благородния труд на лекарите и медицинските специалисти по-лек“, казва в писмото си директорът на института доц. д-р Христо Попов.

Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД – Монтана д-р Тони Тодоров и завеждащият отделението по неонатология д-р Антоанета Блажева изказват своята голяма благодарност за поредната помощ от археолозите, които събират лични средства и закупуват апаратура, с която да се обгрижват проблемните бебета.

Това е десетото им дарение за нашата болница, като инициативата стартира за първи път през 2006 г. и с малко прекъсване продължава до днес. То е и най-голямото в парично изражение, тъй като апаратите са последно поколение и доста скъпи.

„За интензивна грижа в отделението по неонатология, което е единственото в Северозапада, е нужно да имаме достатъчно монитори и пулсоксиметри. Всяко дете трябва да се закачи на такава апаратура, която следи непрекъснато основните му жизнени показатели – стойности на пулса, насищане на кръвта с кислород, дихателна честота, кръвно налягане“, обясни д-р Блажева.

Броят на новородените през тази година до момента 717 бебета вече надвишава с 30 броя родените за цялата 2018 г. На общия фон за увеличаване на ражданията в нашата болница като предпочитано място за даряване на нов живот в Северозапада расте и броят на проблемните бебета според д-р Блажева.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.