Опасни ли са фойерверките и за какво да внимаваме (ВИДЕО)

„Монтана 24“ потърси професионално мнение затова, какви пиротехнически средства са позволени за покупки покрай предстоящите празници и за какво да внимаваме. В Монтана вече пиратки и различни фойерверки могат да се закупят от всевъзможни временни обекти и улични търговци, които се появяват само покрай празниците.

Специалистите в тази сфера съветват да пазаруваме в лицензирани магазини, които работят целогодишно и предлагат такива изделия. В противен случай никой не може да ни гарантира колко са сигурни пиротехническите средства и до какви последствия могат да доведат.

Според Анатоли Кръстев, който е собственик на един от водещите магазини за пиротехника в Монтана е важно изделието да има инструкция на български език, където да е описано как се използва и какви са безопасните разстояния, които трябва да бъдат спазени.

„В лицензираните магазини всички продавачи са преминали курс на обучение и са запознати с използването на продуктите. Така че купувачът не трябва да се притеснява да изисква информация, както за употребата така и за сигурността на това, което купува.“

Според Анатоли Кръстев всички фойерверки биха могли да бъдат опасни и ако не са използвани правилно. Най-опасно е, когато взривовете се приготвят в домашни условия.

Официално продажбата на пироизделия е забранена за деца под 12 години. Фойерверките, които гърмим в празничната нощ,  могат да се използват само от пълнолетни. 

Глобите за нелегална продажба варират от 500 до 2000 лева.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.