Имените дни до края на януари

Имените дни до края на януари

Януари започва с празничен дух от първата си датата и така завършва. Едни от най-типичните и български имена празнуват имен ден през месец януари – Васил, Йоан, Иван, Антон и Атанас са една част от тях.

Тук е редно да се споменем, че въпреки европеизацията и модернизацията, българите все още залагат на родни имена що се касае до кръщаване на новото поколение, или иначе казано раждащите се деца. Гореспоменатите имена още са сред най-предпочитаните в страната и това прави месец януари и месеца на именните дни не само на редица възрастни, но и на много от нашите деца. 

Йордановден или още Богоявление се празнува всяка година на 6-ти януари. Празникът е познат и с други имена в различните краища на страната, един от които е Кръстовден. На него празнуват всички с имена Йордан, Йорданка, Боян, Божан, Богдан и производни. 

На този ден Исус е кръстен от Йоан Кръстител в р.Йордан. Смята се за голям християнски празник и затова всички от гореизброените имена са често срещан избор за децата и днес. Освен, че са красиви и с историческа значимост, родителите на малките деца ги избират, защото деня носи и значими и ценни традиции. На всички е известно, че в големи и малки населени места свещеник хвърля кръст във водоем, който е символ на здраве. Смята се, че именяците, но не само, се хвърлят да намерят и извадят кръста и който пръв успее, ще бъде здрав и годината му ще е щастлива и успешна.

Ивановден се празнува винаги на 7-ми януари, ден след Йордановден. Именяци са Иван, Йоан, Калоян, Ивайло, Жана, Иво, Яна и производни. На този ден православната църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител.

Иван е най-често срещаното и популярно българско име. Носи усещане за сила и непобедим дух, заради историята му и великите българи, които са го носили. Всички негови производни са сред най-предпочитаните имена за деца всяка година. Те са кратки и благозвучни, а освен това даряват малките с още един празник в годината. 

17-ти януари е датата, на която се отбелязва Антоновден, почитайки паметта на Преподобни Антоний Велики. На тази дата празнуват Антон, Андон, Дончо, Тончо и техните производни. 

Защо да кръстите детето си с някое от гореизброените имена. Смята се, че името носи дух на сила, издръжливост и физическо и душевно здраве. Антоний Велики е известна историческа личност, която доживява 105-годишна възраст в крепко здраве. Последните 20 години то живота си прекарва сам в пустинята, а година преди да умре се сражава в битка на Църквата против ереста.

На 18-ти януари празнуваме Атанасовден. Именяци са Атанас, Танас, Насо и производни. Църквата почита паметта на Атанасий Велики. 
Атанас е красиво българско име, което е с не по-малка популярност от предните. Много хора държат имените дни на децата им да са също и големи български празници и именно затова то не губи своята популярност. 

Това са всъщност най-популярните празници през януари. Месецът е изпълнен с още именни дни, които, обаче не намират толкова широка популярност, като Света Татяна (12-ти януари), Евтимовден (20-ти януари), Преп. Максим Изповедник (21-ви януари), на 22-ри празнуват Тимотей и Тимофей, на 24-ти Аксения, Ксения, Оксана и на 25-ти Григор и Григорий. Някои от тези имена са в сянката на по-предпочитаните, които описахме. Други имена като Григор ,Евтим, Максим и други са все още популярни сред младите, които не спират да кръщават децата си така. 

Всъщност, да кръстиш детето си с едно от горните имена, е като да го орисаш с това годината му да започне с празник. Понякога от суеверие, а друг път – не, настройката в началото на новата година, се оказва ключова за продължението ни. Ако я започнем с усмивка и дух на празник, то тя завършва по същия начин.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.