С духов оркестър и греяно вино отбелязаха Йордановден във Вършец (СНИМКИ)

С ВЕЛИК БОГОЯВЛЕНСКИ ВОДОСВЕТ И РИТУАЛ ПО СПАСЯВАНЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ ОТБЕЛЯЗАХА ЙОРДАНОВДЕН ВЪВ ВЪРШЕЦ

С духов оркестър и греяно вино отбелязаха Йордановден във Вършец

Станалият вече традиционен за Вършец ритуал по спасяване на Светия кръст и Велик богоявленски водосвет, отслужен от свещеноиконом Петко Балджиев, бяха организирани на 6 януари при „Банския вир” в близост до Минералната чешма от Община Вършец.

Кметът на общината инж. Иван Лазаров, по чиято инициатива този ритуал бе възроден преди няколко години, откри празника, като разказа за смисъла и дълбоката символика, който той носи и пожела на имениците и на всички жители и гости на общината здраве, успехи и късмет.

На този ден традицията повелява след ритуалното кръщаване на водата, свещеникът да хвърли кръста в реката или в морето, където насъбралите се мъже да се впуснат, за да го вземат. Смята се, че този, който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

Тази година 5 местни смелчаци скочиха в ледените води на река Ботуня при температура на въздуха 0° С, за да извадят ритуалния кръст.

Щастието се усмихна на 19-годишния Ивелин Анатолиев Тодоров от Вършец. Той е завършил местното СУ „Иван Вазов“, профил „Информационни технологии“, в момента работи към Община Вършец.

За пета поредна година участва в ритуала, но изважда кръста от реката за първи път. Мечтае да го приемат във военното училище във Велико Търново и след завършването му да работи като военен.

Надява се изваждането на кръста да му донесе не само здраве, но и късмет и успех в реализирането на мечтата му. Ивелин получи парична награда от 100 лева, връчена му от кмета на общината инж. Иван Лазаров и извадения кръст.

За поредна година жителите и гостите на курортния град се насладиха на уникалното „мъжко хоро”. В атракцията участваха самодейна група „Йордановден” с ръководител Денислав Петров от Монтана, чиито членове са от различни краища на България, техни приятели, както и местни момчета от Вършец.

В тържеството, със свои изпълнения се включи и ученически духов оркестър „Дефилир“ при СУ „Иван Вазов“, с ръководител Николай Пеев.

Група „Йордановден“ беше осигурила греяно вино, което раздаваше безплатно на всички желаещи участници и зрители.

По-късно, енорийският свещеник на град Вършец – отец Балджиев, заедно с църковния хор при храм „Св. Георги” отслужи водосвет и освещаване на сградата на Общинската администрация и на местния храм на духовността и културата – НЧ „Христо Ботев-1900“, с пожелание за здраве и успехи на местната управа и на всички жители на общината.

Евелина ГЕОРГИЕВА

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.