Забраниха виното и ракията в колет

Забраниха виното и ракията в колет

Пощальоните или куриерите вече ще могат да ни накарат да отваряме колетите, за да проверят дали в тях има домашно вино или пък ракия без акциз. 

Това е факт след като от 1 януари са в сила промени в Закона за акцизите и данъчните складове. След разпореждане от митничарите пощенският оператор може да отвори рискова пратка и без съгласието на подателя.

Колетът се отваря в помещение с постоянно видеонаблюдение, като се съставя протокол в присъствието на свидетели. При установено наличие на забранени стоки пратката се задържа, гласят новите текстове от закона.

Ако човек реши да изпрати домашно вино или ракия без платен акциз на свои роднини с колет или пък ги продава и изпраща по пощата, може да бъде глобен с двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв. За фирмите санкцията е двойният размер на акциза, но не по-малко от 2000 лв.

За да бъдат предотвратявани нарушенията, митничарите и пощенските оператори ще си обменят информация за рискови податели и получатели, за рискови пратки, както и за извършени плащания, от които може да се види дали в стойността на изпращаните стоки е включен акциз.

От Националното сдружение на спедиторите предлагат да се преразгледат законовите текстове, с които се забранява изпращането на домашна храна и алкохол за лична консумация чрез куриерски фирми.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.