Окръжен съд – Монтана остави в ареста обвинен в палеж на къща

10 000 лева глоба получи жена нарушила мерките против КОВИД- 19

Окръжен съд – Монтана потвърди определението на Районен съд – Монтана от 3 януари т. г., , с което съдът е оставил без уважение искането на Б. Т. Б. за изменение на мярката му за неотклонение.

Обвиняемият е задържан под стража за палеж на имущество на значителна стойност. Според събраните по досъдебно производство срещу Б.Т.Б. доказателства на 15 юни 2019 г.след употреба на голямо количество алкохол 32 годишният мъж е запалил къщата на леля си в Монтана, където живеел. Изгорели маса, холова гарнитура, ПВЦ дограма и ПВЦ врати в жилището.

На 18 юни 2019 г. Б. Т. Б.  бил задържан  и срещу него е започнало досъдебно производство. Обвиняемият подържа жалбата си с искане за по-лека мярка за неотклонение като твърди, че срокът на задържането му е прекомерен, има постоянен адрес и следва да бъде освободен.  

След преценка на наличните данни съдът прие, че  съществува обосновано предположение, че Б. Т. Б.  е извършител  на престъплението и то не е разколебано в хода на разследването.

Не е отпаднала и съществуващата реална опасност той да извърши друго престъпление, както и да се укрие. Видно от данните за съдимостта му Б. Т. Б. е осъждан 14 пъти за престъпления от общ характер – кражби, грабежи, блудство, нанасяне на телесни увреждания.  

Окръжен съд се солидаризира и с извода на РС , че  срокът на задържане на обвиняемият  не надвишава критериите за разумност тъй като максималният срок за задържане за тежки умишлени престъпления е осем месеца. А за престъплението, за което Б. Т. Б. е привлечен като обвиняем, законът предвижда от една до осем години затвор.

Затова ОС прие, че обжалването определение на РС – Монтана е правилно и го потвърди като остави без уважение искането на Б.Т. Б. за изменение на мярката му „Задържане под стража“.

Определението е окончателно.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.