От днес – нови глоби за нарушителите на пътя

По-високи глоби за шофьорите-нарушители, с цел превенция на нарушенията, предвижда КАТ. Промените влизат в сила от днес. Глобите за най-масовото нарушение „движение с превишена скорост в населено място“ варират от 400 до 700 лева, вземане на шофьорската книжка за 3 месеца, както и отнемане на 16 контролни точки.

Неправомерното паркирането на място за инвалиди ни носи глоба от 200 лева, при паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи предназначени само за пешеходци, и на тротоари – глобата е от 50 до 200 лева.


Във връзка с настоящия зимен сезон припомняме, че в периода от 15 ноември до 1 март колите трябва да са с предназначени за зимни условия гуми, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. В противен случай при проверка глобата, която ще бъде наложена, е 50 лева и отнемане на 6 контролни точки. 

Тук освен за шофьорите на моторни превозни средства е важно да припомним, че всеки, който управлява велосипед без светлоотразителна жилетка също подлежи на глоба от 10 лева. А преминаване от пешеходец през огражденията от парапети или вериги – глоба 50 лева. Всички други нарушения на пешеходците се санкционират с глоба от 20 лева.

И през изтеклата 2019 година се запази негативната тенденция за повече катастрофи по пътищата на България. Расте броят и на загиналите в катастрофи по пътищата у нас. По данни на Пътна полиция за последните 10 месеца от изминалата 2019 година жертвите са 517, което е със 17 души повече, в сравнение със същия период на предишната 2018 година. Във Видинско през изминалата година са станали 76 ПТП, със 7 жертви и 97 ранени, спрямо 2018 година има леко увеличение на катастрофите 5 на брой, 22 повече са ранени, 5 души по-малко са загиналите през 2019. 

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.