Сигнал до прокуратурата за смъртта на новородено в Монтанската болница

Сигнал до прокуратурата за смъртта на новородено в Монтанската болница
Снимка: БТВ Новините

Родители са внесли сигнал в прокуратурата в Монтана за смъртта на новороденото им дете, предаде БТВ. Бебето е починало само два дни след раждането. От болницата все още не казват причината за смъртта на опечаленото семейство.

На 23 януари следобед в монтанската многопрофилна болница се ражда здраво момченце. Два дни всичко е наред, но през нощта срещу третия нещо се случва, в резултат на което детето почива.

Младото семейство е от Враца, но майката Изабела Петрова е решила да роди в Монтана, защото е чула много добри неща и отзиви за лекарите в местната болница. Бременността ѝ е протекла нормално, а неин лекар е бил завеждащият родилното отделение Захари Николов.

Когато получава болки, лекуващият ѝ лекар я изпраща в болницата, където я приемат. Лекарите взимат решение за раждане със секцио, защото няма разкритие.

Бебето се ражда здраво и жизнено с тегло 3500 грама и височина 50 сантиметра. Лекарите не са казали на майката за наличието на никакви здравословни проблеми, а на втория ден Изабела след раждането вижда детето си.

„Ръчичката му беше ледено студена и трептеше“, спомня си майката, която попитала лекарите дали това е нормално и те ѝ отговорили положително.

Вечерта детето повърнало в креватчето си, но сестрите не взели мерки да го изправят и да го оригнат, разказва Изабела, а малко по късно през нощта детето почива.

„Никой не ни уведомява. Това става между 12:30 и 1:00 ч. Никой не е я е известил (майката), че детето се е влошило и има някакви здравословни проблеми“, казва бащата Петър Цветанов.

През нощта са извикани кардиолог и педиатър, защото детето се е влошило, но никой не уведомява майката, която е в съседно помещение. Към 9:00 ч. на следващата сутрин майката научава, че детето се бори за живота си.

„Как три дена след раждането нашето дете е при здравите деца, а после умира?“, питат близките на опечалените родители и искат да разберат защо детето не е било транспортирано в София, след като се е влошило.

„Твърде рано е за изявления. Сформирана е комисия, която ще проверява случая, включително и дали има отклонения от медицинските норми. Чакат се резултатите от хистологичната експертиза, която ще стане готова след не по-малко от 20 дни“. Това казват за случая от МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана.

Родителите искат да получат справедливост и ако е допусната лекарска грешка, докторите да бъдат лишени от права, за да не навредят на други деца.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКБТВ