АПИ: Заявления за безплатни е-винетки се подават преди да изтече срока им

АПИ: Заявления за безплатни е-винетки се подават преди да изтече срока им

106 000 годишни електронни винетки са издадени чрез дирекциите „Социално подпомагане“ от началото на годината. Те са безплатни за хората с увреждания и са за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

От това право могат да се възползват хората с 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания. Съгласно Закона за пътищата, правото е за един автомобил с мощност до 160 к.с., уточняват от Агенцията. 

На 31 януари 2020 г. изтичат 4 860 безплатни е-винетки. Проверка за срока на валидност може да бъде направена на сайта на АПИ api.bg и на сайта bgtoll.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg.

От пътната агенция препоръчват заявленията за подновяване на безплатните е-винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Процедурата отнема около 10 дни за издаване на нова винетка.

Хората, които имат право на е-винетка, издавана чрез Агенцията за социално подпомагане, трябва да подадат заявление в съответната регионална дирекция по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността на пътното превозно средство, смяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила, например, безплатната е-винетка не следва автомобила. В този случай правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.