Леночка Ангелова каза прогнозата за февруари в региона

Над 40 градуса ще са температурите през месеца

Динамично, с много резки промени, ще е времето до края на февруари. В началото на месеца в област Монтана на места температурите надхвърлиха 15 градуса, което е нетипично за сезона, подчерта директорът на Хидро-метеорологичната обсерватория Леночка Ангелова. От вторник ще има съществена промяна на времето, дължаща се на проникващ Арктически студ:

„До 15 градуса ще паднат температурите, техния дневен ход, очакват се валежи. За нашия регион те ще настъпят от вторник привечер и след полунощ. В сряда вече ще е валежна обстановката на територията на цялата област, като ще започне с валежи от дъжд в равнината част. В Предбалкана и планинската част дъждът ще преминава в сняг“- каза Леночка Ангелова. 

Очакванията на синоптиците са, че този сняг ще образува снежна покривка. Валежите през февруари ще са изключително малко и далеч под нормата, допълни Ангелова:

„Месечната норма на валежите ще бъде по-малко, на база на това, което повече от 30 години наблюдение ние имаме като статистика. За равнината част валежите ще са до 30 литра на кв. метър, което съвсем не е достатъчно за този период, а за планинската част- максимум до 40 литра на квадратен метър. Тези валежи ще се случат през първото десетдневие.“

За региона на Монтана валежи се очакват и към 20, 22 и 25 февруари. През останалите дни ще е без превалявания. Необичайно високи ще са температурите в началото и в края на месеца.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКРадио Видин