Глобиха петима мъже, нанесли побой на баща и син на събора в Долно Белотинци

Глобиха петима мъже, нанесли побой на баща и син на събора в Долно Белотинци

Районен съд-Монтана призна петима жители на село Долно Белотинци за виновни в нанасяне на побой по хулигански подбуди на двама мъже и им наложи глоби по 1000 лева.  На 12 август 2017 г.,  на събора на село Долно Белотинци, С. Н.  М. и  брат му Н. Н. М.-  и двамата от ромски етнос, се скарали с обвиняемите Е. П. и И. И. и си разменили удари.

Инцидентът бил преустановен от празнуващи и мъжете се разделили. В същия ден членовете на ловната дружинка в селото празнували откриването на ловния сезон като консумирали алкохол.

Научил за боя, Д. И. Д. – баща на един от пострадалите, тръгнал към центъра на селото, но срещнал група роми, сред които били К. Б. Д. и синът му Л. К. Б.  и след кратък разговор, според свидетели, насочил към тях пистолет с думите: ,,Имам осем патрона, избирайте по кой пръв да стрелям ,цигани…“, като отправил и псувни.  

Малко по-късно група от 10-12 човека, сред които обвиняемите  Д. Д., Д. К., Е. П., И. И. и П. А нападнали с бухалки и дървета К. Б. и Л. Б.  и им нанесли множество удари, докато паднали на пътното платно. Боят продължил около 15 минути.

След  това обвиняемите продължили да търсят братята М., които избягали от страх от селото със семействата си. Пострадалите били транспортирани в областната болница, където медиците установили разкъсно-контузни рани, отоци, кръвонасядания, охлузвания и драскотини по главите и телата им.

Според  съдебно–медицинските удостоверения на К. Б. и Л. Б.  били им причинени леки телесни повреди – временни разстройства на здравето, неопасни за живота.

Пред съда  извършителите на побоя признаха изцяло фактите в прокурорското постановление и помолиха за минимално наказание. Като отчете признаването на вината и чистото съдено минало на обвиняемите, съдът ги освободи от наказателна отговорност и им наложи глоби в полза на държавата в размер на 1000 лева за всеки.

Съдът оправда петимата по обвинението, че са нанесли на пострадалите леки телесни повреди по расистки подбуди. 

Решението подлежи на обжалване и протестиране в 15  дневен срок  пред Окръжен съд- Монтанa.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.