Засилени проверки над товарни автомобили и автобуси

Засилени проверки над товарни автомобили и автобуси

До 16.02.2020 г. на територията на всички държави-членки ще бъдат извършени засилени проверки над товарните автомобили и автобусите.  Специализираната полицейска операция е във връзка с членството на Република България в европейската мрежа на службите на пътна полиция – ROADPOL и съгласно приетия план за провеждане на полицейски операции през 2020 г.

Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили са неспазване времето за почивка от водачите, превишенията на скоростта, употребата на алкохол и наркотични вещества и/или техните аналози, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

В проверките, които ще бъдат извършвани по метода на „широкообхватния контрол”, ще участват съвместни екипи от служители на “Пътна полиция”, Регионална дирекция “Автомобилна администрация”, криминална и икономическа полиция.

По време на операцията ще се осъществява контрол и за наличието на валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, платена винетна такса за ползване за определен срок на пътищата от републиканската пътна мрежа, неплатени глоби и невръчени електронни фишове, както на водачите, така и на проверяваните пътници.

Служителите на криминална и икономическа полиция ще следят за нелегални емигранти и трафик на хора, притежание и пренос на наркотични вещества и/или техните аналози, транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия, транспортиране на крадени стоки, превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.