Галерия „Кутловица” представя тенденциите в съвременната графика (СНИМКИ)

Галерия „Кутловица” представя тенденциите в съвременната графика (
Снимка: Елина Асенова

Изложба от Седмия форум „Малки графични форми“  –  София 2019, гостува в Монтана. Д-р Цвета Петрова- асистент в Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата към СУ „Св. Климент Охридски”, откри изложбата в галерия „Кутловица”.

Изложбата е представителна за съвременното графично изкуство в България. Тя включва 93 творби на художници от различни поколения, участвали в миналогодишното издание на форума. А той определено е една изключително популярна и престижна изява на Секция „Графика и илюстрация“ на Съюза на българските художници.

Експозицията разкрива и тенденциите в малкия формат. Две от тях очертават промяната на традиционната графика. Първата е своеобразната хибридизация на жанра. Тя се изразява в и смесването на техники – на графичен отпечатък с живопис и пластични решения. Цветни акценти се открояват творбите на доц. Десислава Христова, Лиляна Дворянова, Михаил Маламски, Цветелина Спиридонова, Марта Боянова, Калина Христова, Ирма Водева. Релефни отпечатъци са абстрактните композиции от геометрични фигури на Майя Чолакова – отличена с наградата за цялостно представяне на Седмия форум „Малки графични форми“  –  София 2019. Такива детайли са вмъкнати и в творбите на Рая Аксентиева и Вероника Виденова. Всяка от привнесените в графиката техники дава нови изразни възможности на авторите да представят творческите си концепции по завладяващ и убедителен начин.

Снимка: Елина Асенова

Компютърните технологии също променят традиционната графика. Затова втората очевидна тенденция е свързана с факта, че дигиталният принт намира съществено място в изложбата чрез творбите на Дончо Планински, Капка Кънева, Тома Гълов.

Предани на класическите графични техники си остават автори като проф. Маня Вапцарова, Мария Духтева, Анна Тихонова – Йорданова, Боряна Писарова. Финес и прецизност в детайла,  дълбочина и оригиналност в интерпретацията на темите – това характеризира като цяло представените творби. Те провокират към внимателно вглеждане и изследване на ахроматичните миниатюри.

Снимка: Елина Асенова

Сред графиките, показани в залата на бул. „Трети март” 64, са и произведения на добре познатите в Монтана д-р Красимира Дренска, Кристина Вътова и Зоран Мише – носители на награди от националното биенале „Тенец”, организирано тук и посветено на Йордан Радичков.

Инициативата форумът „Малки графични форми“ да гостува в Монтана е на председателя на Дружеството на художниците „Тенец” Дончо Планински. Той благодари на Община Монтана за подкрепата при осъществяването на събитието. Д-р Цвета Петрова оцени гостуването на колекцията от форума „Малки графични форми“ като възможност за разширяване на обхвата на аудиторията. Сред ВИП гостите на откриването бяха председателят на Общинския съвет инж. Иво Иванов, д-р Тони Тодоров – изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”, доц. д-р Анна Цоловска от СУ „Св. Климент Охридски”, изявени местни художници и почитатели на изобразителното изкуство.  

Организаторите дават възможност за ценителите и колекционерите на графиката да се сдобият с впечатлилите ги произведения срещу символичната сума от 50 лв. Изложбата ще остане в галерия „Кутловица” до 3 март.

Нели Василева

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.