ПМПГ – Монтана, спечели регионален математически турнир

ПМПГ – Монтана, спечели регионален математически турнир

Природо-математическата гимназия „Св. Климент Охридски“ бе домакин и спечели едно от най-старите регионални състезания по математика. В него участваха ученици от Видин, Враца и Монтана. Състезанието стартира от 1972 година във Видин.

По финансови и организационни причини трибоят е прекъсван неколкократно. Инициатор на възстановяването му е доц. д-р Първан Първанов – декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е бивш състезател и победител с отбора на тогавашната математическа гимназия в Монтана. Друг възпитаник на елитното училище – инж. Иво Иванов – председател на Общински съвет – Монтана, подкрепи възобновяването на турнира. В състезанието участваха 90 ученици от 5 до 12 клас от математическите гимназии в Северозападна България. Задачите бяха подготвени и проверени от представители на Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

Природо-математическата гимназия в Монтана спечели комплексното класиране в турнира благодарение на отлично представилите се нейните ученици. На първо място при най-малките е Деян Пламенов с максимален резултат от 30 точки. Само с една точка след него са съучениците му Анна Иванова и Радослав Маринов. Първи места завоюваха още Иван Макавеев (10 клас) и Васил Ивайлов (12 клас). Сребърни медали спечелиха Ивайло Спасов (8 клас), Виолета Кастрева (10 клас) и Даниел Цветанов (11 клас). На трето място сред единадесетокласниците остана Мария Симеонова.

Наградите бяха осигурени от Съюза на математиците в България, фирмите, които направиха презентации след състезанието – SAP България, Мусала Софт и VMware. Тази част от програмата на турнира предизвика завиден интерес у децата. Бивши възпитаници на ПМПГ „Св. Климент Охридски“ разказаха за SAP България. Те представиха атрактивно дейността на компанията, предложенията за обучение, услугите, продуктите и общността. Те направиха разяснения за възможностите, които предоставя SAP на учениците. Отговаряха на въпросите и раздаваха награди. Показаха няколко предмета принтирани с 3D принтер – мечове, октопод и фигурка на техен колега. VMware и Musala Soft също представиха изчерпателна информация за компанията, услугите си и перспективите за реализация при тях.

Между Факултета по математика и информатика на Софийския университет и ПМПГ „Св. Климент Охридски“ съществува дългогодишно сътрудничество. Преподаватели от факултета по няколко пъти на срок обучават 12-токласници. Освен знания, те допълнително предоставят информация за приемните изпити. Ученици на гимназията посещават факултета. Това дава възможност да се запознаят с учебния процес в най-старото висше учебно заведение у нас. По този начин се повишава интересът към математическите науки, за да се реши проблемът с дефицита на кадри в тази област.

Автор: Борислава Лазарова

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ЧРЕЗБорислава Лазарова