Правителството забрани всички масови мероприятия на закрито в страната

Правителството с мерки срещу коронавируса
Снимка: БТА

Правителството забрани всички масови прояви за закрито в цялата страна на извънредното си заседание, след като стана ясно, че в България са регистрирани първите четири случая на коронавирус.

Няма да се провеждат прояви на закрито – културни или спортни, но молбата ми към населението е да се вземат всички мерки за дезинфекция и само в краен случай хората да влизат и излизат от градовете с коронавирус. Затварянето на градовете е крайна мярка, ще създадем паника, трябва метод на убеждението. Всичките ви ресурси да убедите хората само при краен случай. Ако излязат и я разнесат заразата, това ще спомогне епидемията да се развие в други градове. Това е крайна мярка, в много държави се въведе, но ще създадем и паника и не е добро. С метода на убеждението. Използвайте целия си ресурс„, подчерта Борисов.

От своя страна проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на националния щаб за коронавируса, заяви, че болниците в Габрово и Плевен са поставени под карантина. Това са единствените болници в региона и не може да бъде оставено населението без достъп до тях, посочи той.

За ограничаване заразата на коронавируса, Министерският съвет прие следните мерки:

  1. Първата мярка е Министерство на здравеопазването да издаде заповед за обявяване на специален режим на действие на болниците в Габрово и Плевен.
  2. Втората мярка отново е към Министерство на здравеопазването чрез главния санитарен иснепктор да се предадат на болниците и на всички директори последните ъпдейти от китайска страна, които са за лечението, диагностиката и патофизиологията на коронавируса.
  3. Третото мярка е да се напомни на медицинските директори и областните щамове в срок до 12 часа да посочат какви са резервите с легла на всяко регионално ниво. МЗ да обезпечи всички неохобидми маски, обекла и там, където няма да преоборудва и оборудва с нови легла или каквото е необходимо.
  4. Четвъртата мярка са разработванено на ясни правила за изразходване на средствата за ограничаване на коронавируса и кой ще ги разходва.
  5. Петата мярка е забрана за износа на медицински материали – маски и защитни обелкла.
  6. Шестата точка е за взимане на допълнителни мерки за регионите, засегнети с коронавируса. Препоръчва се да бъдат забранени учебните занятия и да бъдат въведени дистанционни мерки на обучение.
  7. Седмата точка е да отпаднат всички мероприятия с деца в районите, където е обявен коронавирусът. В останалата част от страната спорните срещи без публика.
  8. Осмата точка е, че е по отношение на Министерство на отбраната е изготвен кризисен план на военните болници. Трябва да бъдат уведомени по дипломатическа линия другите държави защо прилагаме такива мерки. Щабът продължава в оперативен план да работи.
  9. Деветата точка е да се защитят социалните работници в институциите – с маска, облекло и да се спазват 2 метра дистанция. Общо 254 болнични са издадени за карантина.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.