Ученици от Вършец сами си изработиха предпазни маски (СНИМКИ)

Ученици от Вършец сами си изработиха предпазни маски

Доброволките Сандрина Иванова и Таня-Мари Димитрова от СУ „Иван Вазов“ във Вършец инициираха кампания за направата на маски с подръчни материали – кухненска хартия, ластик и телбод.

Ученици от Вършец сами си изработиха предпазни маски

„Маската се изработва за минута и всеки, който желае да я ползва, получава такава. Момичетата направиха демонстрации и за почистване на работното място, преди то да се използва от следващо дете и обясняваха търпеливо правилата на по-малките. „, разказаха от училището.

Ученици от Вършец сами си изработиха предпазни маски

В първия учебен ден след националната грипна ваканция, СУ „Иван Вазов“ посрещаха своите възпитаници съгласно всички препоръките на РЗИ – Монтана.

На входа на учебното заведение е създаден пропускателен режим, всички деца с индикации за вирусни инфекции, са своевременно преглеждани от медицинските лица на територията на двата корпуса, за класните стаи и общите помещения са осигурени дезинфектанти, течен сапун, мокри кърпички. Всяко работно място се обработва при смяна на учениците.

През настоящата учебна година училището работи по два проекта, свързани със здравното образование на учениците и училищния персонал – като част от българската мрежа на „Училища за здраве в Европа“ (Schools for Health in Europe – SHE) и като индивидуален участник в Националния конкурс „Посланици на здравето“ на Министерството на здравеопазването.

„Именно в дните, когато светът влага всички усилия в борбата с коронавируса и сезонните вирусни инфекции,  не закъсняха и резултатите от проведените семинари, беседи, практически обучения и цялостната съвместна дейност на учители и подрастващи. Активно и адекватно се използват средствата за лична хигиена, спазват се реда и правилата. Учениците си дават сметка, че мерките са необходими и задължителни. Именно по тази причина, те намериха и свой начин да се справят с липсващите в аптечната мрежа маски“. допълниха от училището.

Посланието на учениците в СУ „Иван Вазов“ е – „Паника – не, отговорност – да“.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.