Ирена Димова: „Готови са първите мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите“

Ирена Димова

Българското правителство огласи първите мерки, които ще предприеме за подкрепа на бизнеса и гражданите, които са пряко засегнати от ограниченията заради коронавируса. Анализите и допълнителните стъпки , които ще се предприемат в тази посока продължават да се обсъждат.

Първите мерки на Министерски съвет са както следват :

1. Отпускат се 20 млн. лв с които ще бъдат подкрепени лекари, медицински сестри и лаборанти, които са на първа линия при лечението на заразените от коронавируса, като на всеки един от тях ще бъдат отпуснати по 1000 лв. допълнително на месец.

2. Отпускат се 20 млн. лв по ОП “ Развитие на човешките ресурси “ с които ще бъде разширен обхвата на патронажната грижа, която предоставят общините, така че да бъдат обслужени повече лица, които имат нужда в условията на извънредното положение в страната, както и тези поставени под карантина.

3. Българската банка за развитие ще предложи специална ликвидва подкрепа за бизнеси, които страдат от липса на достатъчно средства, а държавата има готовност да подкрепи с пари тази линия на ББР.
Европейската инвестиционна банка също ще обяви линии за подпомагане, които могат да се ползват от България

4. Държавата е готова да поеме през Националния осигурителен институт 60 % от възнаграждението на работници, които се налага да бъдат съкратени поради затруднения на бизнеса породени от ограничителните мерки заради коронавируса.

5. Удължава се срока за подаване на годишните финансови отчети до 30 юни, а също така ще се удържи срокът за плащане на местните данъци с отстъпка.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.