Заразен кларинетист с COVID-19 от Лом е бил транспортиран в София

Коронавирус

Заразен с COVID-19 от Лом е бил транспортиран до ВМА в София, което е абсолютно недопустимо, сподели генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Допуснато е грубо нарушение на правилата при лечение на инфекциозни болести заради което прокуратурата ще се самосезира.“

Това е мъж, който работил като кларинетист и е присъствал на тържеството в Лом. Припомняме, че в село Всиловци има трима души с коронавирус и под карантина, а в Лом са четирима. Всички те са били на тържество на 29 февруари в ломско заведение. Там са присъствали и починалите по-късно с потвърдена проба на коронавирус мъж и жена от Василовци, които бяха приети в тежко състояние в болница „Пирогов“.

62-ма са вече заразени с коронавирус у нас. Това обяви на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски. 

От 95 проби, направени във ВМА, четири са положителни. Пациентите са под домашно лечение.

В Националната лаборатория са направени 145 проби, от тях 6 са положителни.

По думите му във ВМА има 10 души, в „Пирогов” – двама, в Александровска – двама, в Габрово – двама, в Плевен – четирима. От Белодробната болница пациентите са оставени под домашна карантина, защото не са имали никакви оплаквания, включително и децата.

„Разписали са декларации. Носят съдебна отговорност, ако нарушат престоя си вкъщи”, заяви ген. Мутафчийски.

Изследвани за коронавирус са и премиерът и всички членове на Оперативния щаб. Проби са им взимани в четири поредни дни, съобщи вирусологът д-р Гоцева. Всички проби са отрицателни.

Изправени сме пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

НЕКА ВСИЧКИ БЪДЕМ ОТГОВОРНИ!

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!