Министър Ананиев подписа условията за изолация и карантина

Карантина

В Заповед на здравния министър Кирил Ананиев се определя кои потвърдени случаи на COVID-19 подлежат на домашна изолация и лечение, и кои пациенти задължително трябва да са в болница.

На домашна изолация и лечение подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:

– асимптоматични лица (открити като контактни или в хода на проведени епидемиологични проучвания);

– лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 380С, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми, като гадене, повръщане и /или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.

Задължителна изолация и болничен престой на територията на съответната област подлежат следните потвърдени случаи COVID-19:

– възрастни лица ≥ 60 г., независимо от клиничното протичане на заболяването;

– лица с придружаващи заболявания или имунокомпрометиращи състояния, независимо от клиничното протичане на заболяването;

– лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане, появата на храчки или хемоптое;

– лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, независимо от клиничното протичане на заболяването.

В заповед на здравния министър Кирил Ананиев се казва, че на задължителна 14-дневна карантина подлежат българските граждани и чужденците, които са с продължително пребиваване у нас при пристигането си от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Република Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Федерална република Германия, Нидерландия и Швейцария.

Те трябва да са под карантина за 14 дни в дома или на друго място, посочено от човека, който ще стои под карантина.

Шофьорите на камиони, които пристигат от тези държави, подлежат на следните мерки:

а) за водачите, които разтоварват стоки и товари и предвиждат отпътуване в следващите дни (независимо от причината за престой), за периода на престой на територията на Република България, водачите се поставят под карантина, като изпълнението на мярката се контролира по посочения в тази заповед ред с оказване на пълно съдействие от превозвача, чийто служител е съответният водач, до напускане на страната от водача;

б) за водачите, които не предвиждат отпътуване към Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Република Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Федерална република Германия, Нидерландия и Швейцария, се прилага 14-дневна карантина с всички последици от нея (санкции при неизпълнение – б.р.).

За шофьорите на камиони, които не са български граждани, но са граждани на някоя от държавите Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Република Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Федерална република Германия, Нидерландия и Швейцария и/или влизат на територията на страната от изброените държави, трябва да влязат, разтоварят и да напуснат страната ни до 24 часа.

Ето и останалите точки от заповедта:

  1. Общопрактикуващите лекари осъществяват медицинско наблюдение за 14-дневен период на поставените под карантина лица от техните пациентски листи.
  2. Български граждани без общопрактикуващ лекар се проследяват за 14-дневен период от съответната регионална здравна инспекция, на чиято територия са карантинирани.
  3. Лица с чуждо гражданство се проследяват за 14-дневен период от лечебното заведение, с което съответното място за настаняване има сключен договор за оказване на медицинска помощ.
  4. Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, се поставят с предписание на регионалните здравни инспекции под карантина в дома или на друго място за настаняване и медицинско наблюдение за 14-дневен период, считано от последния контакт със заболялото лице.
  5. Всички лица по т. 1 и 5, поставени под карантина са длъжни да не напускат домовете си или мястото за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок.
  6. Ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, карантината се преустановява.
  7. При поява на симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, лицата са длъжни да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, лечебното заведение, което обслужва мястото за настаняване или със съответната регионална здравна инспекция, откъдето да получат указания според случая.
  8. Незабавно след издаване на предписанието по т. 1 или по т. 5 регионалните здравни инспекции предават на съответната друга регионална здравна инспекция данни за карантинираните лица, които ще пребивават на нейна територия.
  9. Незабавно след издаване на предписанието по т. 1 (за пристигналите от изброените държави – б.р.) или по т. 5 (контактните със заразени с коронавирус) регионалните здравни инспекции предоставят информация по електронна поща или по телефон на общопрактикуващите лекари, за карантинирани лица от тяхната пациентска листа с цел провеждане на активно наблюдение и издаване на болничен лист при необходимост, и съответно на собственика, управителя или упълномощени от тях лица, които стопанисват мястото за настаняване, в което карантинираното лице ще пребивава.

Изправени сме пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

НЕКА ВСИЧКИ БЪДЕМ ОТГОВОРНИ!

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКNews.bg