Прокуратурата пита кметовете в областта за взетите мерки срещу коронавируса

Окръжна прокуратура – Монтана е изискала от кметовете на територията на областта информация за предприетите противоепидемични мерки

11- годишно дете от региона е с COVID-19, един човек е починал
Снимка: община Лом

Окръжна прокуратура – Монтана е изискала от кметовете на територията на област Монтана информация за предприетите от тях организационни мерки, свързани с контролни функции в условията на извънредно положение. Кметовете следва да уведомят за предприетите от тях конкретни действия по изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването на местно ниво, както и за извършвания контрол върху лицата, поставени под домашна карантина.

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата по опазване на законността и защита на обществения интерес следва да бъдат преценени необходимите противоепидемични мерки за населени места или части от тях, квартали и социални групи. ОП – Монтана обръща внимание за наложителна пълна дезинфекция на градовете и селата в областта, както и осигуряване на изолация на лица, пристигащи от рискови държави.

Кметовете се задължават да уведомят прокуратурата за взети мерки в отделни общини за предотвратяване струпването на хора на едно място, предпазването им от евентуални контакти и разпространяване на заразата от коронавирус на обществени места, градски транспорт.

В рамките на правомощията си за упражняване на надзор за законност, ОП – Монтана е разпоредила на контролните органи да установят броя на аптеките, дрогериите и свързаните с тях складове на едро в единадесетте общини на територията на област Монтана. Възложено им е да извършат проверка за осъществяване на контрол на цените, на които се продават лекарствените продукти и медицинските изделия, както и такава, свързана с тяхното качество и безопасност.

Изправени сме пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

НЕКА ВСИЧКИ БЪДЕМ ОТГОВОРНИ!

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.