16 души с коронавирус в област Монтана

Това обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски

COVID-19

Общият брой на заразените в България вече е 354. Това заяви проф. ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в понеделник сутрин.

В болница са 127 души като 13 от тях са интубирани. Излекувани вече са 15 българи. От всички заболели 200 (56%) са мъже. Средната възраст е 45 г., а средната възраст на починалите – 66 години.

В област Монтана вече има 16 заразени, което означава, че след София, Пловдив и Варна има най-много заболели в област Монтана.

Ето и заболелите във всички области. В Благоевград случаите са 10, в Бургас – 14, Варна – 17, Велико Търново – 2, Габрово – 2, Добрич – 6, Кърджали – 5, Кюстендил – 2, Ловеч – 1, Монтана – 16, Пазарджик – 7, Перник – 5, Плевен – 8, Пловдив – 21, Сливен – 4, Смолян 7, София – 221, Стара Загора – 2, Хасково – 1, Шумен – 3. 

„Няма нова област със случай на заразен. Имаме един пациент в Сливен, който е установен с COVID-19 след пътуване в Ню Йорк. Лично проверих вчера, в 8 от 10 аптеки има дезинфектанти. Проблемът с маските е съществен в глобален мащаб. Във Франция са поръчани 1 млрд. маски и няма. Изчерпват се предпазните облекла, има голям дефицит на тестове. Броят на болните в световен мащаб вероятно ще надхвърли 1 млн. души до сряда“, каза още ген. Мутафчийски.

Той бе категоричен, че хората могат да ходят единствено до магазин, за да си пазаруват, до аптека, до банка, да си платят сметките или до работа. „Абсолютно забранено е да се правят всякакъв вид разходки на различни места“, категоричен бе той и поясни, че получава изключително много мейли по темата за разходките, но вече не може да им отговаря.

„Събиране на повече от две лица не е разрешено. Много хора се чувстват накърнени, че им се отнема правото на движение. Основанията са, че ще се заразят с коронавирус и могат да умрат, не знам какви повече обяснения да им дам. Нито една мярка не цели да унижи някого. Това е народопсихология. Целият свят гори, а ние искаме да се разхождаме“, добави ген.-майор Мутафчийски. 

Изправени сме пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

НЕКА ВСИЧКИ БЪДЕМ ОТГОВОРНИ!

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.