Над 2300 лица от област Монтана подадоха годишните си данъчни декларации

Над 2300 лица от област Монтана подадоха годишните си данъчни декларации

2366 от документите са постъпили в офиса на агенцията в Монтана. 1706 от тях са подадени по електронен път – 1245 с персонален идентификационен код /ПИК/ и 461 с квалифициран електронен подпис /КЕП/.

Над 200 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от Националната агенция за приходите.

НАП припомня, че крайната дата за подаване на декларациите за доходите на физическите лица е 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни т. г.

16 000 души са се възползвали от 5% отстъпка, като са подали формуляра си по електронен път и са платили данъка върху доходите до края на март. 80% от всички декларации за доходите са подадени по електронен път – с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис, сочат обобщени данни на приходното ведомство. 

860 000 физически лица вече имат персонален код от НАП, като могат да го ползват за 35 електронни услуги, предоставяни от приходната администрация. Издаването на нов ПИК се извършва само в офис на агенцията в рамките на няколко минути. От съображения за сигурност той се дава в запечатан плик лично на клиента или на упълномощено от него, защото всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код може да бъде сменен с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700.  

Приходното ведомство отново призовава своите клиенти при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава ползват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или с електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и дезинфекция на помещенията.

  Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на приходната администрация: https://nap.bg/page?id=762

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 до 18.00 ч. в делнични дни на цена според тарифите на съответния оператор.

Изправени сме пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

НЕКА ВСИЧКИ БЪДЕМ ОТГОВОРНИ!

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.