Още трима души с коронавирус у нас са починали, заразените вече са 695

Излекувани са 81 души

Извънредно! Предлагат почти пълно затваряне на държавата от петък
Снимка: БНР

Още трима души с коронавирус у нас са починали, а общият брой на заразените вече е 695. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. 

И тримата починали са с придружаващи заболявания. В София е издъхнал мъж на 86 години, с хронична бъбречна недостатъчност, хронична мозъчно-съдова недостатъчност и артериална хипертония. Той е бил настанен в „Пирогов“.

Другите два смъртни случая са от Смолян – мъж на 85 години с белодробна болест, диабет и сърдечно-съдово заболяване също и 73-годишна жена с онкологично заболяване, диабет, артериална хипертония и сърдечна недостатъчност.

За последното денонощие има 19 нови случая на заразени с коронавирус. Деветима от тях са приети в болница. Броят на излекуваните също нараства и те вече са 81. 

„Увеличението на заразените е с 2,8 %, в сравнение с предишния ден. Активни са 581 души. От новите заразени 14 са в София –  в Александровска болница – двама, в „Токуда“ – един, в Инфекциозната болница – един и 10 амбулаторни. В Стара Загора има нови четирима заразени – двама мъже и две жени. В Благоевград има нов случай на мъж, който е с двустранна пневмония“, обясни началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Седем или осем деца са с коронавирус. Те са без сериозни увреждания. Детето на една годинка, което е най-младият пациент, е клинично здраво, но стои в болница, защото не можем да потвърдим, че е изчистено от вируса“, каза още генералът. 

От медицинския персонал с COVID-19 са заразени 37 души. „Имаме още една болна акушерка на 43 години от Центъра за спешна медицинска помощ в София“, каза още Мутафчийски.

28 от общо 334 изследвани в Банско са дали положителни проби за коронавирус. Това съобщи на брифинга главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И допълни, че с активна в момента инфекция са само трима души.

След вдигането на карантината в града започна масовото тестуване на жителите. На PCR тестове трябва да бъдат подложени 1000 души.

За да бъде постигната тази цел, сега идеята е в процеса по тестуването да бъдат включени и личните лекари – така ще може да се изследват повече хора,  каза още Мутафчийски. Генерал Мутафчийски благодари на Американското посолство, което е дарило 6000 PCR теста.

Изправени сме пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

НЕКА ВСИЧКИ БЪДЕМ ОТГОВОРНИ!

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.