Увеличава се патронажната грижа в Монтана (ВИДЕО)

С близо 383 600 лева се увеличава безвъзмездната европейска помощ по проект „Патронажна грижа” в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Допълнителното споразумение, с което общата рамка на проекта стига близо 748 хиляди лева е подписано от Живков и зам.министър Зорница Русинова  – ръководител на програма „Развитие на човешките ресурси” в края на миналата седмица.

Увеличаването на средствата ще даде възможност да бъдат назначени още 30 сътрудници за обслужване на  хора от уязвими групи. Това са възрастни хора над 65 години с увреждания, самотни родители с деца до 12 години, лица под карантина. За тяхна сметка ще им бъде осигурено закупуване на храни, лекарства, други продукти от първа необходимост, плащане на сметки и съдействие за получаване на неотложни административни услуги. По проекта се обслужват 240 души в община Монтана. Новонаетите хора ще бъдат разпределени най-вече в селата от общината. Срокът на проекта е до 31 декември, 2020 година.

В следващите дни Социалният патронаж в Монтана ще получи 9 тона храни чрез Агенцията за социално подпомагане по другия  европейски проект, които изпълнява „ Топъл обяд”. Допълнителните продукти ще бъдат раздадени на малко над 500 души, съобщи кметът Живков.

Той лично е раздавал като доброволец на великденската кампания пакети с храни на възрастни хора в Монтана през почивните дни. Големите християнски  празници в града и селата преминаха спокойно, имало е само няколко сигнала за семейни тържества, подадени от съседи. Пред църквите са се събрали не повече от 50-тина души, молещи се на дистанция един от друг.

Вижте повече във видеото

Изправени сме пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

НЕКА ВСИЧКИ БЪДЕМ ОТГОВОРНИ!

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.