Забраниха паленето на стърнища в общината

Забраняват паленето на стърнища

Със заповед на областния управител Росен Белчев се забранява паленето на всички слогове, стърнища и други са забранени в периода 21 април до 31 октомври.

Кметът на община Монтана Златко Живков разпореди на кметовете на 23-те села  изпълнят необходимите мерки по защита на горските територии в общината. Това включва районирането им по степен на пожароопасност. Всеки от кметовете трябва да назначи свои наблюдател, които да следи районите  и сигнализира при пожар.

В населените места да  бъдат сформирани гасачески групи, в състав не по-малко от 8 души.

Да бъде  осъществена връзка с организациите, които стопанисват трасетата за високо напрежение в общинските горски територии и да бъде  проверено тяхното  противопожарно обезпечаване. Да се изготвят списъци с водоизточниците, карти за устройството на горите, с пътищата за предвижване на специализираната техника.

През 2019 година противопожарната служби в областта са гасили 1575 пожара. По-голямата част от тях 1347 са без нанесени преки материални щети. Най-често това са запалени сухи треви и стърнища, пише в отчета на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Монтана за миналата година. В частта за най- честите причина за възникване на пожари през 2019 година  на първо място е посочена небрежност при боравене с открит огън.

Изправени сме пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

НЕКА ВСИЧКИ БЪДЕМ ОТГОВОРНИ!

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.