Удължиха срока за плащането на данъци и такси в Монтана (ВИДЕО)

Съветниците удължиха до 30 юни срока, в който граждани и фирми могат да платят цялата годишна такса „смет“ и да ползват 5% отстъпка. Досега гражданите можеха да се възползват от отстъпката до края на април, но в условията на продължаващата криза с коронавируса от общинския съвет в Монтана взеха решение този срок да бъде удължен с два месеца.

Заради кризата община Монтана отчита силен спад на приходите в местната хазна. За месец април събиранията са с 500 хил. лева по-малко и това е най-слабият месец април от седем години. Община Монтана е най-големият работодател с 1500 души, но засега не се предвиждат съкращения на служители.

Във връзка с кризата общинският съвет гласува преструктуриране на задълженията от 4,5 млн. лева към фонд „Флак“, чрез който община Монтана финансира най-големите си проекти. Това дава възможност да бъдат отложени част от вноските в следващите шест месеца, без да се плащат наказателни лихви .

Добрата финансова новина е, че едно от перата по приходната част на бюджета вече е преизпълнено. След заповедта на кмета, в която собствениците на кучета да могат да разхождат своите любимци само срещу платена такса, само за два дни над 100 собственици на домашни кучета са платили таксата си от по 7 лева. В началото на седмицата платилите бяха само четирима.

Вижте във видеото какво казаха още кметът на община Монтана Златко Живков и председателят на общинския съвет Иво Иванов