Спецакция в Монбат и РИОСВ – Монтана (СНИМКИ)

Резултати от специализирана полицейска операция на територията на област Монтана
Архив: "Монтана 24"

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души са задържани за 24 часа след мащабната спецакция, провела се денс на територията на цялата страна. Това съобщи на брифинг Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Спецакция в Монбат и РИОСВ - Монтана
Снимка: „Монтана 24“

Разследването е срещу организирана престъпна група, създадена с користна цел. В нея участвали заместник-министърът и бивш директор на РИОСВ-Плевен. Претърсвания и изземвания са извършени в над 40 адреса на територията на страната – в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Монтана, Плевен, Смолян, кюстендилски села.

„Към момента са събрани много писмени и гласни доказателства за това, че зам.-министърът е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия. Доказателствата сочат още, че той индиректно е оказвал натиск на служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на необходимите изисквания. Служителите, които отказвали да съдействат били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството”, поясни Милева.

Всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за преработка или оползотворяване. За да изнесе опасният отпадък извън България обаче, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ.

„Според събраните доказателства зам.-министърът е отказвал издаването на такива нотификации и така принуждавал производителите да предават боклука на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България. От тази схема се е възползвало и дружество за преработка на акумулатори в Монтана. От тази преработка обаче се генерирал опасен отпадък. Първоначално той бил изнасян в Германия, където имало изградена мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга обаче се заплащала висока цена, която допълнително се оскъпявала от транспортните разходи. За да спести голяма част от тях, дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си като започнало да ги изпраща на контролирани от него дружества с фиктивна дейсност. Така се генерирал огромна печалба и се избягвало плащането на данъци в особено големи размери”, каза още говорителят на главния прокурор.

Тя подчерта, че действията по разследването продължават. След края му наблюдаващите прокурори ще преценят на кои от задържаните да повдигнат обвинения. 

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКНова телевизия