Честит 1 юни на всики деца

Честит 1 юни на всики деца

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 г., когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата,а през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света, пише БГНЕС.

В Монтана ще има два концерта с участието на деца от ОДК „Ние, врабчетата“. Първият детски празник започва в 10.00 часа в парк „Монтанезиум“. В 18.00 часа отново там децата ще пеят и ще се веселят с много игри и изненади.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.