Млади и стари браха билки на Еньовден в Бързия (СНИМКИ)

Млади и стари браха билки на Еньовден в Бързия

Жители на берковското село Бързия спазиха традицията и рано тази сутрин на Еньовден браха билки за здраве. Вярва се, че на този ден набраните билки преди изгрев слънце са най-лековити и с тях се преодоляват всички болести. 

„Най-важната билка, която на днешния ден се бере е еньовчето. Денят е Еньовден, а еньовчето е бяло и жълто. То се ползва почти за всички болести“, сподели Бориска Георгиева.

Един от обичаите на този ден е да се ходи бос по тревата и да се търколиш по земята за здраве. А набраните билки, трябва да са точно определен брой. „Трябва да наберем 77 билки, от толкова се сплита венеца. Така казват старите хора -77 билки за всички болести. Макар че поверието гласи, че те са 77 и половина. За половинката няма лек и дай боже никой да не се разболява от тази болест за която билка няма“.

Млади и стари браха билки на Еньовден в Бързия

Традицията повелява, че трябва да минем три пъти през еньовския венец, за да сме здрави през цялата година. „Накрая венеца, което е останало от него до следващия еньовден  се изхвърля в реката, за да отнесе болести и нещастия…и догодина ако сме живи и здрави пак ще дойдем за нов венец.“

А макар лятото тепърва да започва, след този ден слънцето започва да клони към зимата.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.